Erotuomariksi?

RYHDY EROTUOMARIKSI! - SE ON HELPOMPAA KUIN AIEMMIN

Peruskoulutus koostuu omatoimisesta itseopiskelusta, varsinaisesta lähikoulutuksesta (6-8 h) sekä näihin liittyvistä kenttäkoulutuksesta sekä tutustumisotteluista, joissa mukana on kokeneempi erotuomari/erotuomaritarkkailija.

Alla olevasta linkistä pääset Palloliiton sivustolle, jossa on tarkat ohjeet erotuomariksi ryhtymisestä.

https://www.palloliitto.fi/palvelut/erotuomaritoiminta/ryhdy-erotuomariksi


Kursseille ilmoittautumiset sekä erotuomarikurssien järjestäminen on Palloliiton ja sen alajaoston eli Eteläisen alueen tehtäviä. Eli Palloliiton sivuilta ohjetta seuraamalla pääsette liittymään erotuomariksi!

LEK pyrkii tukemaan toimintaa ja halumme on auttaa etenkin uusia tuomareita lajin huipulle!


Alueelliset koulutukset kalenteri 2024

https://www.palloliitto.fi/opi-ja-kehity/erotuomarille-ja-pelinohjaajalle?tab=alueelliset-koulutukset

Itse opiskelun 2024 suorittaminen ilmoittautumisen kautta - forms lomake tästä

Haluatko itsellesi kiinnostavan ja haastavan harrastuksen? Ryhdy erotuomariksi!

Erotuomariharrastus tarjoaa poikkeuksellisen näköalapaikan maailman suosituimman urheilun maailmaan. Se voi olla juuri se mielekäs harrastus, joka tarjoaa tilaisuuden olla mukana vauhdikkaassa ja kiehtovassa ympäristössä.

Jalkapallon parissa on runsaasti eri rooleja. Hyvä erotuomari on sosiaalisesti taitava ja omaa johtamistaitoja. Erotuomarina toimiminen sopii erinomaisesti sekä NAISILLE että MIEHILLE!

Erotuomarin ura alkaa peruskurssilla. Peruskurssiin kuuluu opetusta luentojen muodossa ja kenttäkoulutusta. Teoriajaksolla opetellaan jalkapallosääntöjä ja perehdytään niiden tulkintoihin. Lisäksi pohditaan tuomarin merkitystä, tehtäviä ja toimintaa kentällä laajemminkin.

Kenttäkoulutuksessa opetellaan sekä erotuomarina että avustavana erotuomarina toimimista oikeassa toimintaympäristössä. Lisäksi opetellaan erotuomarin ja avustavan erotuomarin merkkejä sekä harjoitellaan liikkumista kentällä.

Jalkapalloerotuomaritoiminta voi olla tavoitteellista urheilua, tapa viettää aikaa rakkaan lajin parissa tai keino huolehtia omasta fyysisestä kunnosta.

Mitä erotuomarius on?

Toiminta erotuomarina on monipuolinen ja tavallaan vaativakin harrastus, jossa onnistumiseen tarvitaan sekä henkisiä että fyysisiä valmiuksia. Se kuitenkin myös palkitsee moninkertaisesti harrastajansa mm. opettamalla vastuunkantoa ja henkilöjohtamista, kasvattamalla kärsivällisyyttä ja ylläpitämällä fyysistä kuntoa. Erotuomarit ovat myös niitä harvoja toimijoita, jotka saavat korvausta harrastuksensa kuluista sekä jo alasarjoissa hieman taskurahaa ja korkeimmilla sarjatasoilla aivan kohtuullisia euromääriä palkkioina.

Vaikka erotuomaritoiminta on vaativaa ja haasteellista, ei siinä kuitenkaan tarvita yliluonnollisia kykyjä! Oikealla asenteella, harkintakyvyllä, oikeudenmukaisuuden tajulla, terveellä järjellä, sääntötuntemuksella ja perustason fyysisellä kunnolla selviää jo pitkälle. Alkuun toiminta kentällä voi tuntua vaikealta – niin se on tuntunut kaikilla aloittelevilla erotuomareilla! Tilanteet ovat epäselviä, päätöksiä pitää tehdä paljon ja nopeasti….Ja monesti epävarmuus vaivaa juuri ratkaisuhetkillä, mutta harjoittelemalla ja tuomittujen otteluiden määrän kasvaessa toiminta selkeytyy ja ratkaisut syntyvät kuin ”itsestään”. Ja aina pitää muistaa, että täysin virheetöntä erotuomarisuoritusta (kuten ei pelaajaakaan) ei ole vielä koskaan näkynyt kentillä!

Useasta entisestä pelaajasta on tullut hyvä erotuomari, mutta aivan kansainvälisen huipunkin voi saavuttaa, vaikka ei olisi koskaan ollut huippupelaaja. Toisaalta motivoituneelle ja tavoitteellisesti toimivalle erotuomarille onnistuminen hänelle määrätyissä tehtävissä on sekä piiri- että valtakunnan tasolla nopein tie jalkapallon kansalliselle ja jopa kansainväliselle huipulle!

Edettäessä kohti huippuerotuomarin tehtäviä ihmistuntemuksen, sosiaalisten taitojen ja johtamiskyvyn merkitys korostuu – mutta uudet vaatimukset huomioidaan koulutuksissa ja erotuomarin tukena toimii jo laaja tukiverkosto.